Maqueta autoeditada 2011

CD de desè aniversariCol·laboració en el tema "Cap de Creus"

Presentació:

Infantília és un treball conjunt de Krregades de Romanços i el pianista i compositor David Pradas. La idea sorgeix per part del grup de polifonia, davant la constatació que falta repertori de cançó infantil enregistrat en català occidental i, especialment, en lleidatà.

Aquest USB pretén, doncs, omplir aquest buit i es presenta, per un costat, com una eina de treball per a els/les mestres d’Educació Infantil —que han de recórrer, actualment, a enregistraments en català oriental—, i, per l’altre, com un producte atractiu per a pares i mares que volen aprendre i cantar amb els infants les cançons de sempre així com descobrir-ne altres de noves.

El repertori escollit consta tant de les cançons tradicionals i populars de sempre: Plou i fa sol; Sol, solet; Una plata d’enciam; Dalt del cotxe, Pedra, pedreta, etc., com d’altres recollides a terres ponentines i que es troben en diversos cançoners: Lo pont està espatllat; El gatet; etc. S’interpreten a una sola veu i es presenten amb acompanyament de piano, amb uns arranjaments alhora moderns i delicats que sens dubte agradaran a tothom: famílies i professionals. L’USB ve acompanyat de propostes didàctiques per a cada una de les cançons amb l’objectiu de donar eines als i les docents per a la seva utilització pedagògica, com també la partitura, lletra així com informació referent al lloc i data on han estat recollides.

Aquest treball neix amb la voluntat de ser el primer d’una col·lecció, ja que tant les membres de Krregades de Romanços com el compositor David Pradas consideren de vital importància la utilització de la llengua pròpia de cada territori a l’hora de cantar amb els infants. Aquesta col·lecció és, doncs, tant una eina més de divulgació del patrimoni cultural musical de Catalunya —posant especial èmfasi en el patrimoni de les comarques de Ponent—com una reivindicació del parlar del català nordoccidental.

Consideracions lingüístiques

L’any 1983, el Parlament de Catalunya aprovava la Llei de Normalització Lingüística. Una llei que pretenia que l’ús del català s’estengués a tots els àmbits. Els èxits d’aquesta llei són innegables però són evidents també alguns dèficits. Una de les assignatures pendents és, sens dubte, la promoció de les parles dialectals en cadascun dels diferents llocs on aquestes tenen una personalitat i una fesomia peculiar. Infantília és una notable contribució que intenta posar remei a aquesta deficiència.

La parla lleidatana no és un bloc monolític, sinó que té – com totes – multitud de matisos, un bigarrat mostrari de colors.

Certes cançons d’aquest recull són cançons que formen part del repertori tradicional de l’àmbit dels Països Catalans i aquesta és la raó per la qual algunes de les paraules que s’hi canten no pertanyen pròpiament a la varietat nord-occidental del català. El mateix podem dir respecte a algunes solucions vocàliques que hi trobem, que van més enllà dels diferents accents de les parles de l’oest de Catalunya.

Per tot plegat ens trobem davant d’una aportació que enriqueix - alhora que omple una llacuna - el paisatge sonor del català nord-occidental i en mostra el seu virolat espectre. Els qui considerem la varietat com una riquesa que cal preservar, no podem sinó congratular-nos-en.

Aureli Barrull i Montse Bonastra, filòlegs


CANÇONS MÀGIQUESFitxaViolí i PianoPianoVeu i Piano
1. Sol solet
2. Plou i fa sol
3. Estrella de la fortuna
4. La lluna, la pruna

CANÇONS QUE PARLEN D’ANIMALS

5. Bestiari
6. Papallona baixa del cel
7. Pica-li bou
8. Peix, peixet
9. Marieta, vola, vola

CANÇONS D’INFANTS

10. Lo pont està espatllat
11. El ruc està malalt
12. El gatet

CANÇONS INFANTILS DE TASCA

13. Roda, roda baldirona
14. Pedra, pedreta
15. Serra, serra, serrador

CANÇONS ELIMINATIVES

16. Tres pometes hi ha al pomer
17. Una plata d’enciam
18. Dalt del cotxe

CANÇONS DE BRESSOL

19. Mareta, mareta
20. Non, non, canta la mare

Crèdits:


cançons tradicionals infantils cantades en lleidatà

Veus

Montse Nicuesa

Raquel García

Montserrat Canela

(Krregades de Romanços)


Piano i harmonitzacions

David Pradas


Violí

Raquel García


Petites percussions

Krregades de Romanços


Gravació i producció

La Gata Roja


Masterització

Lluís Parisé


DL. núm

L 1343_2019- contacte: krregades@gmail.com - tel. 699624526 - - BGBD musicovisites - v 1.15 -